Houtstook en milieu

Hout stoken voor het opwarmen kan op een hele duurzame manier. De mate van warmtebenutting [1] bepaalt in grote mate het belasten van het milieu. Een verantwoorde keuze hangt dus voor een groot deel af van het type houtkachel. Volgens een NIBE-onderzoek in 1999 is een Finoven als warmtebron, de beste keuze vanuit zowel het binnen- als het buitenmilieu gezien. Finovens zijn zelfs minder milieubelastend dan een aardgasgestookte installatie!

[1] Vanaf het oogsten van hout, tot en met de verkregen warmte binnenshuis, dient met hoge rendementen te zijn bereikt. Van het uit de regio geoogste ‘stukhout’,  tot en met de warmteafgifte (met een hoog deel stralingswarmte); álles dient binnen de warmtevraag/-capaciteit van het duurzaam wonen te passen. Met de Tigchelkachel en de Finoven wordt gestreefd naar een kringloop, gepaard aan hoge rendementen over de hele linie.


Stralingswarmte

Op het filmpje wordt de stralingswarmte van een Tigchelkachel 4D, gedurende één "warmteronde" van 12 uur, in beeld gebracht. Door de gelijkmatige warmteafgifte ontstaan geen abrupte, onaangename hittegolven maar een aangename woonkamertemperatuur. Na een tweede of derde "warmteronde" raken ook de naastgelegen vertrekken beïnvloed door de warmte van de Tigchelkachel. Gedurende het winterseizoen creëert u hierdoor een hoog rendement uit uw hout en warmte voor de gehele, of een groot deel van de woning.
Meer informatie hierover vindt bij vragenvuur.

Get the Flash Player to see this player.

 
Comfort

Naast het grote voordeel van het gebruik van een “kringloopbrandstof” was voor NIBE het argument van een gezond binnenklimaat ook een reden om voor de Finoven te kiezen.
Stralingswarmte van de Finoven veroorzaakt n.l. geen tocht en geen stofcirculatie, geen stank en geen gevoel van ‘droge’ lucht. Stralingswarmte is daarom vooral een uitkomst voor mensen met gevoelige luchtwegen (CARA).

 


Minder hout en zaagwerk per seizoen!
Houtvoorraad voor meerdere jaren.
Makkelijk aan te steken.
Heerlijk warmtegenot van minder hout.