Nieuwspagina

Nieuwspagina
 
Hieronder vindt u wisselende nieuwszaken en mededelingen. Bezoek deze pagina regelmatig om op de hoogte te bljven.
 
Nieuwe openingstijden showroom Heerenveen.

Vanaf maandag 2 november is de showroom op alle maandagen gesloten.
De overige openingstijden zijn verder gelijk gebleven nl:

Di. t/m vrij. 08.00-17.00 u.
Zaterdag 10.00-16.00 u.

Zet het in uw agenda zodat u niet tevergeefs op maandag naar de showroom te Heerenveen komt.
Op de maandagen -waarop de showroom vanaf 2 november gesloten is-, zijn wij wél telefonisch voor u bereikbaar.
 


 
Stookinfo-avonden te Castricum

In de intieme, houtverwarmde showroom van Henk Heesterbeek aan de Hollaan 3 te Castricum, wordt deze winter nog een houtstook info-avond gehouden!
Alles wat u wilt weten over kostenbesparende én verantwoorde houtstook in hoogrendement en met weinig hout gestookte kachels, kunt u op deze avond aan de weet komen. Een prima gelegenheid om u eens rustig en vrijblijvend te oriënteren, over eventuele aanschaf van zo'n fraaie en efficiënte houtkachel om uw -woon-kamer heerlijk mee te verwarmen.

De avond, welke om 20.00 u begint worden gehouden op:
22 januari 2016
Graag van tevoren even aanmelden ivm. het max. aantal deelnemers/sters.

Tigchelkachels en Finovens
Heesterbeek
Hout, Vuur + Steen
Hollaan 3
1902 RW Castricum
Tel.: 0251 674227
e-mail: heesterbeek@tigchelkachels.nl


 
Scheepskachel in zicht van de Tower Bridge!

In de Theems, in het zicht van de Tower Bridge te Londen ligt sinds kort een Klipper met een Tigchelkachel aan boord.
Mr. en Mrs. Bialick uit Londen, hebben door FRS-Harlingen een voormalige Nederlandse zeil-vrachtklipper tot woning laten verbouwen, met behoud van kenmerkende details, zoals zeilwerk, luikenkap e.d.. Daarbij is door ons een Tigchelkachel 6D geplaatst welke de gezellige zitruimte gaat verwarmen. De "scheepsvast" geplaatste kachel is bovendeks op de "schoorsteenpijp" voorzien van een windkap met als vaantje de afbeelding van de klipper. Na een woelige Noordzee-oversteek ligt het schip inmiddels in de Theems afgemeerd. Een niet-alledaagse plaatsing, maar we vonden het leuk om tóch even te vermelden.

 

 

De Marinus tijdens de verbouwing bij FRS.
De Tigchelkachel 6D in het nog af te werken interieur.
De windkap("gek") met de Marinus als windvaan.

 
Kort actueel voor u gelezen

Kabinet wil af van gasverwarming.
Veel meer huizen en bedrijven moeten straks worden verwarmd door restwarmte uit de industrie en warm water uit de grond en niet meer door gas. Daarvoor moeten nieuwe netwerken worden aangelegd, wat grote investeringen vergt. Ook wil het kabinet de gaswinning in het Groningenveld terugbrengen van 42,5 miljard kubieke meter in 2014 naar 39,4 miljard dit jaar. Dat gaat voor ongeveer veertig partijen niet ver genoeg. Het laatste woord is hierover dan ook nog niet gesproken.

Uitgever Guardian stopt beleggingen in fossiele energie.
Uitgever Guardian Media Group (GMG) trekt haar beleggingen terug uit de olie-, gas- en kolenindustrie. Het is daarmee het grootste investeringsfonds dat gehoor geeft aan de oproep van actiegroepen en milieuorganisaties om zich terug te trekken uit fossiele energie.

Directe warmte uit houtstook geeft hoogste rendement.
Het stoken van hout in energieopwekkende centrale's creëert door tussenkomst van het industriële proces een lager rendement, dan het stoken van rest- en/of snoei- en kaphout in specifiek hiervoor ontworpen (accumulerende) kachels. Door de directe warmteafgifte in de -woon-ruimte geeft dit een hoger rendement dan indirect gestookt, waarbij door het transport ook nog energie verloren gaat. Voorwaarde hierbij is wel, dat zowel de kachelmogelijkheden als de stooktechniek optimaal benut worden, waardoor tevens van milieubelasting nauwelijks tot geen sprake zal zijn.
Bron: Jacob Johansson

Hoger rendement: minder verspilling
Een laag rendement betekent dat een groot deel van de warmte uit brandstof onbenut ontsnapt, en niet de woning verwarmt. Dat is verspilling van brandstof.
Van alle kachels hebben pelletkachels, de pellet cv-ketel en houtgestookte tegelkachels en speksteenkachels het hoogste rendement (90 procent van de energie wordt nuttig gebruikt). Het hoge rendement van houtgestookte tegelkachels geldt alleen voor de moderne varianten: de finoven en de hoog rendement tegelkachel.
Hekkensluiter zijn de houtkachel (maximaal 75 procent) en de gasgestookte haard (65 procent). Een open haard stook je vooral voor de gezelligheid, niet voor de warmte. Een groot deel van de warmte vliegt namelijk zo de schoorsteen uit.
Lees hierover meer op Milieu Centraal.


 
Tigchelkachel enthousiast ontvangen in de Lethe

Van een enthousiaste Familie uit de Lethe (Groningen) ontvingen wij een leuke mail met enkele foto's. Om u deelgenoot te maken van hun enthousiasme over de Tigchelkachel plaatsen wij hun reactie hier intergraal!

Wij hebben er een jaar lang over nagedacht. Eind 2014 werd hij geplaatst en we noemen hem “de knuffelmuur”. Vele vragen deden zich voor:  waarom onze Zwitserse kachel wegdoen; gaat de Tigchelkachel werkelijk presteren zoals wordt beweerd; is de verhouding prijs/ kwaliteit in balans; hoe zal zo’n forse kachel staan in onze kamer; welke kleur nemen we. Een jaar na ons eerste bezoek aan  Reduzum heeft ons over de streep getrokken. Wederom  prettige ontvangst, goede voorlichting  en nadat we de bouwtekeningen van ons huis hadden doorgenomen en een enthousiaste reactie van onze dochter kregen, besloten wij de 8D te bestellen. Wij werden “verliefd” en werden onze “oude” kachel ontrouw door hem op Marktplaats te zetten. Deze kwam in goede handen.
Een blauwe zuil van 185 centimeter is een sieraad geworden in onze kamer. Na enkele maanden en een extra stookles van Sido  zeiden we: hadden we deze kachel maar direct aangeschaft. De manier waarop warmte wordt afgestaan en verdeeld wordt over meerdere ruimtes is echt winst. Het is ook een behaaglijke warmte dit in tegenstelling tot onze eerdere kachel. Deze gaf veel warmte rondom de kachel zelf en vooral op de entresol.
De opbouw was in een dagdeel geregeld. Leuk om te zien hoe zo’n kachel opgebouwd wordt.  Met uitleg van een enthousiaste installateur. Wennen is het om maar een of tweemaal per etmaal te stoken. Tussendoor gaat niets meer in de kachel. Ook geen prop papier of andere zaken die je meestal automatisch in de kachel deed. Nu al merken wij dat we hout besparen. Wat een genot. Terugverdienen is één aspect maar het hebben van de zaak bleek nu het begin van het vermaak.
Binnen 10 minuten is de Tigchelkachel gevuld en binnen twee uren is het gehele stookproces voltooid.  Ja, wij zijn en blijven enthousiast

p.s.  Zijn er ook nadelen?  Zeker: ca. 15 m3 gekloofd hout dienen wij opnieuw te kloven omdat polsdikke stukken zijn toegestaan en ons formaat niet voldoet.  Sportschool???? Wij niet.

 


 
Van onrendabel naar Hoog-Rendement haard

In het Drentse Norg is een bestaande -gemetselde- ronde haard omgebouwd tot een fraaie Finoven 24. Alweer zo'n inventieve oplossing, om van een "onrendabele haard" een efficiënte en langdurig warmteafstralende HR-haardkachel te maken!

De deels ontmantelde ronde haard.
Metamorfose van de oude haard tot de hoogrendement Finoven 24.

 
Filmimpressie bouw Finoven 32.

Van een enthousiaste Finoven-fan ontvingen we 2 reactie's welke we u zeker niet willen onthouden.
Hieruit blijkt mede dat men in België het situeren van een -zelfgebouwde- accumulerende kachel goed weet uit buiten!

Hallo,
Ik wil u eerst en vooral nog eens bedanken voor de presentatie die u gegeven heeft vorige zomer bij Peter Steen mbt Leemkachel. Alsook voor de heel mooie groene oplossing waar we zeer enthousiast over zijn! We hebben gans onze woning rond deze leemkachel gebouwd!
Wij zijn ondertussen over gegaan tot de aanschaf van de FO32 en de komende weken ga ik hem installeren. Hij staat al op ons te wachten bij Peter.
(Peter Steen is onze Belgische vertegenwoordiger in Nieuwkerke)
De oplossing waarvoor we gekozen hebben is die met een warmtewisselaar gekoppeld aan
een buffervat van 1450 liter, in combinatie met onze zonneboiler. Wij zijn een ecologisch passiefhuis volledig zelf aan het bouwen in de vlaamse ardennen. Na zeven maand bouwen (houtskelet) zitten we wind waterdicht!

Onlangs ontvingen we de 2e reactie, waarin het bouwen van de Finoven op af-en-toe ludiek, versnelde wijze is gefilmd!

"We zijn nu enkele maanden verder en zoals beloofd, bijgevoegd een filmpje van de opbouw van de leemkachel".

 
http://vimeo.com/39858086
 
Nogmaals bedankt voor alle support,
Vriendelijke groeten,

 
Patrice Fabry


 
Tigchelkachel in Japan

Michiko Kudo van Mcbeetoe Handwerks in Japan, stuurde ons foto's van een door haar geplaatste Tigchelkachel. Het betreft een Tigchelkachel 6D met bakoven en is bedoeld als hoofdverwarming.
Zo maken steeds meer mensen - wereldwijd! - kennis met onze accumulerende, houtgestookte hoogrendementkachels..


 
Finoven in Zeeuwse hoeve.

"...En dan noemen we dit jullie winterkamer en dit de zomerkamer.." zei de architect bij het restauratieplan van de Zeeuwse hoeve. Bij de winterkamer wees hij naar het woonhuis waar de boerenfamilie met opa en negen kinderen zomer en winter verbleven. De boerenschuur van achttien bij elf meter werd zomerkamer.

De nokhoogte was ruim acht meter. We knikten begrijpend. Dat zou veel energie kosten om het te verwarmen. Ook de installateur van de vloerverwarming dacht dat een ruimtetemperatuur van 18 C. wel het maximum zou zijn.
We konden ook kiezen voor heteluchtverwarming. Toen we daarvan het niet fraaie buizenstelsel gezien hadden, wisten we het wel; jammer van de mooie ruimte, het vele licht door prachtige pui bij de mendeuren, onze boekenkast en piano, ’s winters zouden we ons terugtrekken in de woonkeuken met de grote eettafel; ook gezellig. Die beelden hadden we voordat we op een website de Finovens ontdekten.
We tekenden voor de architect een schets van een Finoven van ruim vier meter hoog met warmtewanden waar je eventueel ‘s winters tegenaan kon zitten. Ruimtelijk paste het perfect in ons plan. Strak tegenover het ‘huis’ wat we tussen de oude balken bedacht hadden.
Toen we vervolgens Huib de Vries zorgvuldig met de Finoven aan het werk zagen, wisten we al dat het qua technische uitvoering niet beter zou kunnen; prachtig stucwerk en mooi passende rookkanalen in de chamotte stenen die als een accu de warmte zouden opslaan om vervolgens langzaam uit te stralen.
Na -zelfs voor Zeeuwse begrippen- twee strenge winters, wonen we permanent in onze zomerkamer met in de winter de aangename infraroodstraling van de Finoven die prachtig oprijst in die hoge sporenkap. Bij erge kou stoken we twee keer per dag een normaal formaat houtbak leeg. Aanvankelijk met perenhout uit de vele boomgaarden hier en nu verwarmen onze kaprijpe populieren ons. De vloerverwarming schakelt alleen in wanneer we enkele dagen achtereen weg zijn .
We stoken echt energiezuinig en milieubewust. Het stookproces geeft weinig as en door droog hout te gebruiken ook geen overlast voor de buurt, integendeel: men komt graag rond de gezelligste plek in ons huis zitten.
Bij alle bezuinigingsronden tijdens de restauratie hebben we de Finoven in beeld kunnen houden. Het is het beste wat we, achteraf bezien, konden doen!


 
Naar Zweden

Terug naar de oorsprong... terug naar het Hoge Noorden!

In augustus is onze grootste Tigchelkachel, de 10D, over een afstand van 1600 kilometer “meegelift”, vanuit Reduzum naar Midden Zweden. Een enerverende reis via Duitsland en Denemarken welke de goed verpakte onderdelen uitstekend hebben doorstaan. Deze vernieuwde 10D (verhoogde deur en diepe stookkamer) in de toepasselijke “Zweedse winterkleur” (Parelwit), is daar in een oorspronkelijke, houten laagenergie-woning geplaatst. Straks kan hij dan in deze woning heerlijk de koude winters gaan verdrijven.

De opbouw van deze 1200 kilo wegende houtkachel, duurde slechts 3 uurtjes. Inclusief een koffiepauze en... de nodige uitleg over deze kachel aan de belangstellenden uit de buurt!
In dit bosrijke gebied is het ook vanzelfsprekend dat de benodigde warmte hoofdzakelijk uit het lokale brandhout wordt gehaald. Door het zuinige houtverbruik zal de kachel relatief weinig werk vergen om gevoed te worden. We wensen de bewoners een genoeglijke winterwarmte en veel stookplezier met deze 10D!


 
10D Zweden
Een mooie omgeving voor de Tigchelkachel 10D.
Na een lange reis arriveert de kachel in Zweden.
De basis voor de opbouw wordt nauwkeurig gelegd.
Het einde van de opbouw komt in zicht.
En... hij brandt!!!

 
Bedrijfspromotie in Friese dorpen.

In het kader van de promotie van de bedrijvigheid in de Friese dorpen is er een -Friestalige- Commercial voor onze Tigchelkachels ontwikkeld.

Als u de volgende link activeert  www.youtube.com/v/DiAZDW7JL6A? krijgt u deze te zien en te horen.


 
Zelfbouw Tigchelkachel "nieuw stoveke"..

Van een van onze Belgische kachelbezitters ontvingen we een enthousiaste reactie.

Nieuw stoveke!
 
We hadden dit indertijd zeker niet verwacht. Drie gekke Belgen reden eind december 2009 in volle winterglorie naar het hoge Noorden om te keuvelen over de Finovens en de Tichelkachels. Het bleef het maar in mijn hoofd rondspoken... en de demonstratie-avond bij Raf Vanlaer in Assent heeft er zeker toe bijgedragen om onze beslissing te nemen. In mei 2010 -met een verlengd weekend- ben ik met mijn vrouwtje nog eens terug naar het Noorden gereden om de kachels van dichtbij te kunnen bewonderen. Tegelijkertijd konden we het mooie Friesland ontdekken.
De aanschaf en zelfbouw is een succes geworden! We verwarmen ons nu heerlijk met onze 6D Tichelkachel. De werking van de kachel is geweldig, ook het aansteken aan de bovenkant van de "brandstapel" werkt fantastisch.
Als bijlage enkele sfeerbeelden en foto's van de opbouw. Het zelf bouwen -met behulp van de duideijke tekeningen- ging heel gemakkelijk. Mede daar alle onderdelen keurig genummerd waren!
 
met vriendelijke groeten, J. M. België.


 
De foto's:
Daar komt de kachel te staan...
Het plaatsen van de schoorsteen.
Keurig verpakt arriveert "onze" kachel.
Gelukkig is alles genummerd...
Begin van de opbouw.
Het plaatsen van de genummerde onderdelen.
Aansteken, een spannend moment...
En hij brandt!

 
Nieuws uit Japan

Het houdt niet op met de kachels bij onze landsgrenzen. In West-Europa van Noord tot Zuid, Noord-Amerika en zelfs Japan ziet men het voordeel in van houtstook met onze kachels! Wanneer voegt ├║ zich bij deze enthousiaste stokers/sters...

Michiko Kudo van Mcbeetoe Handwerks in Japan, stuurde ons onderstaande mail.

Daarin geeft zij haar enthousiasme weer over de Tichelkachel, welke zij in een bijeenkomst van kachelbouwers in Amerika, voor het eerst te zien kreeg.
De overal toepasbare Tigchelkachel is door haar met plezier geplaatst in een bijzondere Japanse woning. De foto’s van deze woning -met de daarin geplaatste Tigchelkachel- welke zij meestuurde, willen we u hier graag tonen.

Tevens ontvingen we onlangs 2 foto's van een parelwitte 4D welke zij in een Japanse woning geplaatst heeft. U ziet ze ook hier.

 

Mcbeetoe Handwerks
Michiko Kudo

Hello! This is Michiko Kudo, a female heater mason who lives in Hokkaido, Japan.
Last Winter, one Tigchel-heater came across the ocean to this little asian countryfor
the dealership set up.
Longing for its coming since the first sight at MHA's 2004 annual meeting
in North Carolina, USA. Fetze who developed this heater, lectured its engineering aspect
and showed the demonstration of assembling it.
It was indeed an eye-opening event for me. Not only its well engineered structure on the
wood combustion field but also its looking. It's deep neutral uneven color looks like potter's work.
Chic and it will be familiar to any kind of house, even to traditional cobhouse.
Very pleased to be given the chance for introducing this heater here and special thanks to Fetze
and the staff of Tigchelaar Tegelkachels & Finovens.


Mcbeetoe Handwerks
Michiko Kudo
310-44 Aza-Niseko, Niseko, Abuta-gun, Hokkaido, JAPAN048-1511
phone&fax:(0136)43-2865
e-mail:info@mcbeetoe.com

Voor de nieuwschierigen naar haar Japanstalige(!!!) site kunt u op onderstaande link terecht.
http://mcbeetoe.com

 
De Japan-foto's
Een bijzondere Japanse woning.
Een trotse Michiko Kudo naast de -muisgrijze- 4D.
Een deel van het interieur met de Tigchelkachel.
4D parelwit vieuw
4D parelwit

Hieronder vindt u enkele interessante links.

Hier vindt u enkele links naar andere -interessante- sites. Misschien niet allemaal direct over houtstook in accumulerende kachels, maar toch willen we ze u niet onthouden.

www.fijn-om-te-zijn.nl

www.beaconstoves.co.uk

mha-net.org/

http://mcbeetoe.com